fbpx
Jánske ohne nad Šíravou 2016

Aj v tomto roku sa rozhoreli jánske ohne po Slovensku. Túto tradíciu dodržiavajú tiež na Zemplíne a podujatie, ktoré ich má priamo v názve, bolo v sobotu 25. júna na brehu Vinianskeho jazera.
Začalo bábkovou inscenáciou Divotvorný balón. Predstavenie bolo pripravené v rámci slovensko-ukrajinského projektu Cestujúce bábky, podporeného z Nórskych fondov. Tie deti a rodičia, ktorí vydržali tropickú horúčavu, precestovali s týmto balónom krásne zákutia Košického kraja a Zakarpatska a dozvedeli sa aj o povestiach, ktoré sa k nim viažu.
Potom už tradične odznela výzva na výstup na Viniansky hrad a skupina na čele so starostom obce Vinné Mariánom Makeľom sa vydala na návštevu k vinianskym hradným pánom. Na hrade ich privítal kastelán a alchymista, ktorý vyčaroval zlaté dukáty. Urodzení páni ich dokonca pozvali na svoju hostinu. Dospelí mohli ochutnať aj dobré víno, predovšetkým to, ktoré sa urodilo na svahoch pod hradom.
Na lúke pri jazere sa zatiaľ súťažilo v rôznych netradičných športových disciplínach. Napríklad v hode bicyklom (pokazeným detským bicyklíkom), v hode dušou (z bicykla) alebo aj v tradičnejšom hode šípkami. Stánky si rozložili remeselníci a návštevníci si mohli na pamiatku kúpiť drevené varechy, misky, lopáre, výrobky z kože, tkaný koberček, medovník alebo krásne čipky. Aj tu sa dalo ochutnať víno z Vinného alebo tajuplný svätojánsky nápoj lásky. Tí, ktorí sa chceli dozvedieť viac o svojej budúcnosti navštívili vešticu. Malú ukážku svojich exponátov prinieslo k jazeru Gitarové múzeum zo Sobraniec, michalovskí hvezdári umožnili hvezdárskym ďalekohľadom pozorovať slnko a šermiari si tu rozložili svoj tábor a ponúkali aj stredoveké jedlo. Deti si mohli zaskákať na skákacom hrade, povoziť sa na retiazkovom kolotoči alebo na koníkoch, odfotografovať sa s večerníčkovými valachmi Kubkom a Maťkom, nechať si pomaľovať tváričku alebo v stánku lesnej pedagogiky trénovať hod šiškou do koša, či vymaľovať si zvieratko na drevenom medailóne a vyrobiť si tak originálny prívesok.
Svoj stánok si tu rozložili aj Cestujúce bábky. Čiže deti nielen mohli vidieť bábkové divadlo, ale v prípade návštevy tohto stánku si ešte mohli užiť viac zábavy aj dozvedieť sa niečo nové. Mnohí využili možnosť odfotografovať sa s bábkou z dreva alebo živou cestujúcou bábkou. Prostredníctvom 3D aplikácie spoznať miesta Košického kraja, či vyskúšať si znalosti o ňom na magnetickej mape alebo v malom testovaní na pracovných listoch. Tých menších čakali v detskom svete kreatívne drevené hračky a omaľovánky, no a v tvorivej dielni si sami vyrobili suvenír – pečatidlo. Každý návštevník svojou troškou prispel k vyfarbeniu obrovskej omaľovánky s motívom povesti o Vinianskom hrade. Pre rodičov boli pripravené maľované mapy Košického kraja, minisprievodcovia miestami, kde sa povesti projektu odohrávajú, ale tiež tipy na výlety a pozvánky na ďalšie Top podujatia Terra Incognita v tomto roku. Kto v tento deň, priniesol do stánku dve drevené mince s motívom svätojánskej mušky (jednu mohol získať výstupom na Senderov a druhú na Vinianskom hrade), bol odmenený balíčkom propagačných predmetov projektu Cestujúce bábky.
Podvečer po slávnostnom otvorení podujatia, pódium ožilo tradičnými jánskymi zvykmi a ľudovými obyčajami, ktoré vyvrcholili zapálením obrovskej jánskej vatry. Ďalšia sa rozhorela aj priamo na hladine jazera.
Hladní návštevníci mohli v stánkoch ochutnať vinianske holubky (plnené kapustné listy) či nalečniky (zemiakové placky). Ale v ponuke bola aj stánková klasika, pečená klobása, langoše, grilované mäso a párky.
Návštevníkov príjemne prekvapili aj zľavnené turistické ponuky, ktoré boli pre nich počas víkendu pripravené. Napríklad vstup do rekreačnej oblasti Zemplínska šírava Hôrka bol zadarmo a zľavy lákali aj na tenisové kurty a jazdu na koni v Hipocentre v tomto rekreačnom stredisku. Najväčším lákadlom bola asi 50-percentná zľava na vyhliadkovú plavbu výletnou loďou Zemplín po Zemplínskej šírave.
Slnečná sobota s tropickými teplotami na brehoch Vinianskeho jazera priniesla návštevníkom mágiu tohto dňa a noci, oživila ľudové zvyky i dávne povesti a priniesla množstvo zážitkov malým i veľkým.