fbpx
Túlajte sa po Košickom regióne aj v zime

Nie všetky dni najchladnejšieho ročného obdobia musia byť vonku nevyhnutne o premŕzaní až na kosť. Namiesto typických zimných športov na snehu tak mnohí z nás premýšľajú aj o zimnej turistike. Máme pre vás hneď niekoľko námetov, ktoré si môžete – v prípade teplejšieho zimného počasia – hneď aj vyskúšať. Pobaľte sa a poďte s nami do krásnych končín juhu Slovenského raja!

ĽAHKÁ ZIMNÁ TURISTIKA

  • Zo Stratenej do Dediniek

Táto pohodová nenáročná túra, s dĺžkou necelých 6 kilometrov, vám bude trvať asi dve hodiny a užijete si malebné údolie rieky Hnilec so železničnou traťou popri brehu. Zo Stratenej sa cez Stratenskú pílu vydáte po červenej značke, prechádzať budete okolo Palcmanskej Maše a od Hotela Dedinky pokračujete 1,3 km po zelenej trase až k stanici Dedinky.

  • Z Dobšinskej ľadovej jaskyne do Stratenej

Veľmi jednoduchá, trojkilometrová trasa bude správnym spôsobom, ako sa dostať do dobrej “prevádzkovej teploty”. Celá trasa má necelé 3 kilometre – z Dobsinškej ľadovej jaskyne sa vyberiete po červenej značke cez Stratenský kaňon. Tým vedie pôvodná cesta, ktorá bola využívaná pred výstavbou tunela. Čaká vás tu celkom romantická prechádzka pomedzi 80-metrové skalné bralá, okolo chodníka sú nainštalované náučné tabule. Z kaňonu je to do malebnej dedinky Stratená takpovediac na skok, čaká vás 1,6 km po zelenej značke. Ak by ste po ceste vyhladli, v Stratenej si už môžete kúpiť niečo pod zub.

  • Z Telgártu do Dobšinskej ľadovej jaskyne

Toto bude na dlhšiu chvíľu, ale stále ide o nenáročnú trasu. Odmenou za vyše dvojhodinový výšľap vám môžu byť očarujúce pohľady na železničné viadukty alebo skutočnosť, že budete míňať prameň druhej najdlhšej slovenskej rieky Hron. Celková prejdená vzdialenosť na tejto trase je 9,3 km. Zo stanovišťa Telgárt – penzión sa po červenej značke vyberiete na Besník a z Besníka potom pokračujete po zelenej k Dobšinskej ľadovej jaskyni.

STE PRAVÝ KOŽMEKER/KAJŠMENTKE/FAJNŠMEKER? DAJTE SI DO TELA!

Túra z Telgártu na Kráľovu hoľu vás určite chytí za srdce, ak radi dostávate srdiečko do vyšších tepových zón. Dĺžka trasy 6,6 km je úplne v pohode, budete si však musieť dobre rozmyslieť, či si trúfnete na prevýšenie 1121 metrov. Výstup by vám to malo trvať približne 3 a pol hodiny, pocit na konci túry by asi bolo zbytočné opisovať. Treba to zažiť.

Ďalšou možnosťou, pri ktorej sa vyžaduje vyššie vypätie síl, je zimný prechod Zejmarskou roklinou. Zejmarka je jedinou roklinou južnej časti Slovenského raja, prechádza napríklad sústavou vodopádov kpt. Nálepku. Na trasu nastupujete pri železničnej stanici v Dedinkách, vyrazíte po zelenej značke k Hotelu Dedinky, kde presedláte na červenú. Prechod Zejmarkou je dlhý asi 1 kilometer a vyvedie vás na okraj planiny Geravy, odkiaľ sa zas prudkým klesaním dostanete k Palcmanskej Maši. Musíme dodať, že na tejto trase sa nachádzajú technické zabezpečovacie pomôcky (reťaze, rebríky, stúpačky, kramle…), v zimnom období sú povinnou výbavou na turistiku mačky!

Turistické trasy si môžete prezrieť vo veľmi prehľadnej podobe, z pohľadu satelitu, na webe mapaslovenskyraj.sk.

AKO SA DOSTAŤ NA JUH SLOVENSKÉHO RAJA? ŠPECIÁLNYM VLAKOM, NAPRÍKLAD!

Aj počas zimných víkendov môžete na presun využiť jedinečný spôsob dopravy – mimoriadny turistický vlak Ľadový expres, ktorý premáva z Košíc až do stanice Červená Skala. Viac info o Ľadovom exprese.