fbpx
Košický kraj – (k)raj pre bežkárov…

Zima je jedným z najkrajších ročných období bez ohľadu na to, či nám čoraz nespoľahlivejšia Perinbaba pošle svoj pozdrav v podobe snehovej periny. V Košickom kraji sa nachádzajú desiatky kilometrov upravených bežeckých tratí ako aj stovky kilometrov neupravených ciest a cestičiek vhodných nielen pre fanúšikov bežeckého lyžovania, ale aj pre peších turistov túžiacich spoznávať Abov, Gemer, Zemplín alebo Spiš na svojich zimných potulkách. Mnoho zaujímavých trás sa nachádza napr. aj priamo na Gotickej, železnej alebo Vínnej ceste.

Aj napriek tomu, že bežecké stopy v Košickom kraji sú na rozdiel od iných krajín prešľapané najmä samotnými bežkármi, mnohým vyznávačom bielej stopy táto divokosť aj vcelku vyhovuje.

Pestré možnosti na zlepšenie kondičky dokonca aj napr. len na hodinku po práci majú aj obyvatelia z metropoly východu. Košičania ani nemusia chodiť a hneď na okraji mesta majú k dispozícii sedemkilometrový okruh medzi vodojemom na Furči a Zeleným dvorom. Bežkovať sa dá buď po zasneženej asfaltke alebo je možné využiť aj prešľapanú trať po ľavej strane tzv. promenádneho chodníka. Fyzicky zdatnejším lyžiarom by sme mohli odporučiť aj trať po starej „židovskej ceste“ medzi Jahodnou a chatou na Lajoške, či bežkárske stopy na Hrešnej, kde sú upravené štyri okruhy v dĺžke 2-5 km s pokračovaním až ku Kráľovej studni.

Na rozhraní okresov Košice-okolie a Trebišov v Slánskych vrchoch môžeme odporučiť aj zhruba 15 km dlhú trasu po zasneženej ceste od pamätníka padlých hrdinov druhej svetovej vojny na Dargove okolo bývalých kúpeľov Borda až po Herlianske sedlo a späť. Výborne sa dá spotiť aj na bežkárskej túre od spomínaného pamätníka na sedlo Lazy po červenej turistickej značke, kde prekonáte až vyše 400-metrové prevýšenie. Veľmi príjemné tiahle stúpanie je aj na druhú stranu od Dargova po červenej značke na Maliniak a potom záverečný stupák okorenenými výhľadmi na k vojenskému objektu na Bogote. Problémom tejto túry sú však niekedy agilní lesníci, ktorí zvyknú posypať cestu a v takom prípade radšej odporúčame peší prechod.

Milovníci bežeckého lyžovania nájdu svoj raj aj priamo v Slovenskom raji. Dobrodružným povahám by sme pri predchádzajúcich mrazoch a vytrvalejšom snežení samozrejme na vlastné riziko nevyvracali ani nápad „povoziť sa“ po 10 km dlhom úseku Prielome Hornádu od Podleska cez Letanovský mlyn po Čingov. Kto má radšej vyratrakovanú stopu, príde si na svoje najmä na Mlynkách. V tejto obci sa pri vhodných snehových podmienkach dá ísť aj okruh okolo Kráľovej hory napr. od Prostredného hámoru cez ústie Havranej doliny a Biele Vody v celkovej dĺžke 13 km. Dobrú kondičku vyžaduje aj rovnako dlhý okruh okolo sedla Grajnár smerom k Poľane pod Muráňom alebo smerom na druhú stranu okolo Ferdinandky. Menej zdatní lyžiari môžu využiť aj ďalšie štyri kratšie okruhy, ktorú sú vyznačené rovnakým smerom. Neustále jemné klesanie zažijú aj tí, čo skúsia bežkársku túru údolím Hnilca napr. od Rakovca cez obec Hnilec až k osade Tretí hámor pri Nálepkove. Želáme veľa lyžiarskych zážitkov.