fbpx
Sobranecké kúpele ožili vďaka Furmanským pretekom

Život bez furmanov by si ľudia kedysi nedokázali vôbec predstaviť. Dnes je toto remeslo skôr raritou, avšak stále sa nájdu nadšenci, ktorí majú furmanstvo v krvi a so svojimi koňmi pracujú ako za starých čias. Skupinka týchto chlapov v nedeľu osedlala svojich štvornohých tátošov, aby svoje zručnosti a kumšt predviedli na tradičných Furmanských pretekoch. Ôsmy ročník obľúbeného podujatia prilákal do areálu Sobraneckých kúpeľov takmer 7 tisíc ľudí. Najväčším lákadlom pre všetky vekové kategórie boli práve kone, ktoré dokázali podať obdivuhodný výkon aj napriek vysokým teplotám. V troch súťažných disciplínach si zmeralo sily osem furmanov a šestnásť koní. Obrovský úspech však zožali malé poníky Hana a Luna, ktoré sa podujatia zúčastnili iba nesúťažne. Okamžite však rozžiarili oči všetkých detí, ktoré povozili vo furmanskom voze po lesnom turistickom chodníku.

Stovky návštevníkov využili kyvadlovú dopravu zo Sobraniec, ktorá premávala medzi mestom a Sobraneckými kúpeľmi až do večerných hodín. Furmanské tradície však čoraz viac lákajú ľudí aj zo vzdialenejších regiónov Košického, či Prešovského kraja. Toto podujatie si totiž nenechali ujsť ani návštevníci z Roňavy, Revúcej, Starej Ľubovne či Popradu. Okrem sledovania súťažných disciplín sa diváci mohli zapojiť aj do hlasovania o najkrajší pár koní.

Počas celých pretekov, ktoré odštartovali ešte predpoludním mohli návštevníci sledovať aj alternatívny program, vďaka čomu sa nikto nenudil. Na pódiu sa vystriedalo niekoľko folklórnych skupín, ktoré predviedli svoje tanečné aj spevácke umenie. Najväčší úspech však zožal folklórny súbor Jurošík. Nechýbali taktiež remeselné dielne, kuchárska show, či súťaž o najlepšiu kuchársku špecialitu s názvom Furmanské guľašoviny. Hotové jedlá ochutnali aj samotní návštevníci. Čerešničkou na torte celodenného programu bolo vystúpenie známeho hudobníka Mariána Čekovského, ktorý sa divákom prihovoril aj v rusínskom nárečí.