fbpx
Najmenšiu vinohradnícku oblasť Slovenska vám priblíži Tokajský cykloexpres

Ak sa cestuje za vínom, obvykle najzávažnejším problémom je, kto bude šofér. Buď sa nájde obetavý dobrovoľník, alebo si ťaháte slamky… Alebo z toho napokon nič nie je. Túto dilemu ďalej nemusíte riešiť, pretože k nástupišťu prichádza Tokajský cykloexpres!

V septembri i začiatkom októbra 2019 vás totiž každú sobotu odvezieme na Tokaj špeciálnym turistickým vlakom. Tokajský cykloexpres je však aj vhodnou prepravou pre tých, ktorí milujú cykloturistiku. Na Tokaji je vyše 80 kilometrov značených cyklotrás a my vám okrem tipov na cykloturistiku ponúkame aj zaujímavý program – sprevádzané cyklovýlety.


Pridali sme nové termíny: 5. október a 12. október!
Viac info na webe vylety.kosiceregion.com


tokajsky-cykloexpres

Tokaj je len jeden. Aj keď v priereze dejín ho na mape rozdelili čiarou. Väčšina územia tejto vinohradníckej oblasti leží v Maďarsku, menšia časť sa ale nachádza na juhovýchode Slovenska. S rozlohou 907 hektárov, na ktorej sa rozprestiera, je najmenšou vinohradníckou oblasťou krajiny. Nájdete tu niekoľko veľkých vinárstiev, ktorých značky sú na našom trhu dobre známe, ale aj menšie rodinné vinárstva.

Čo zažiť na Tokaji? Počúvajte v našom podcaste Vyrazme si:


Tokajský expres premáva každú sobotu v septembri a prvé dve soboty v októbri 2019!


Za objavovaním Tokaja, degustáciou tokajských vín či dobrou cykloturistikou sa môžete každú sobotu vybrať z Košíc vlakom. Tokajský cykloexpres je vôbec prvý cyklovlak na tejto trase. V súprave je zaradený nákladný vozeň, slúžiaci na prepravu maximálne 50 bicyklov. Bicykel si v Tokajskom exprese odveziete zadarmo, kvôli plynulej prevádzke je však nevyhnutné rezervovať si miesto na bicykel vopred. Cestovný poriadok Tokajského cykloexpresu.

Láka vás mnohoraká chuť tokajského vína?

V tom prípade je pre vás Tokajský expres výbornou voľbou. Navštívte známe vinárstva Tokaj Macik Winery, J & J Ostrožovič, Tokaj & CO či novovybudované Chateau GRAND BARI alebo Zlatý Strapec.  Každé z nich vás zaručené očarí aj autentickou atmosférou, ktorú dotvárajú aj priestory pod zemou, kde skvelé tokajské víno dozrieva. Vyskúšať však môžete aj menších producentov, ktorí vás radi privítajú vo svojich pivničkách a ozrejmia vám všetky taje a zaujímavosti spojené s výrobou vína.

Tokajský cykloexpres zvezie vás aj váš bicykel – zadarmo

Pre všetkých cestujúcich v Tokajskom cykloexprese máme nachystané aj tipy na individuálne cyklovýlety v tejto oblasti. Ak sa ale radšej necháte sprevádzať, na každú sobotu sme pripravili organizované cyklovýlety, ktoré budeme začínať priamo pri vlaku. O jednotlivých miestach sa tak od miestnych sprievodcov dozviete aj to, čo by ste možno na internete hľadali márne.

Tipy na cykloturistiku na Tokaji nájdete aj v tomto dieli relácie Cyklopotulky:

Lístky na Tokajský cykloexpres si môžete kupovať online alebo osobne v Regionálnom informačnom bode (Hlavná 48, Košice). V predaji sú len spiatočné lístky (Košice – Streda n/Bodrogom – Košice) v nasledovných cenových hladinách:

  • Dospelý: 8 eur
  • Dieťa 3-18r., držiteľ preukazu ISIC, osoba nad 62 r. a držiteľ preukazu ŤZP a jeho sprievod: 5 eur
  • Dieťa do 3 rokov: zdarma, avšak bez nároku na miesto na sedenie vo vlaku
  • Skupinový lístok (max. 6 osôb): 42 eur
  • Preprava bicyklov: zdarma, nutné rezervovať si miesto vo vlaku vopred

Tokajský cykloexpres je mimoriadny turistický vlak, a preto sa neriadi režimom zliav a bezplatného cestovania, ktoré platia na bežných pravidelných vlakových linkách v SR.

Výška cestovného je jednotná bez ohľadu na nástupnú/výstupnú stanicu.



A ako Tokajský cykloexpres premáva?

tokajsky-cykloexpres-cestovny-poriadok

Čo zažiť na Tokaji? Počúvajte v našom podcaste Vyrazme si: