fbpx
Hol síeljünk a Szepességben és Zemplénben

Végtelen hosszú várakozás, hosszú sorok, zsúfolt pályák, alpesi árak. Sajnos ilyen tapasztalatokról is beszámolnak azok a síelők, akik Szlovákia legnagyobb és leglátogatottabb síközpontjaiban járnak.  Ha Önök is inkább az olcsóbb és nyugodtabb alternatívát keresik, adunk néhány tippet, milyen síközpontok vannak a Szepességben és Zemplénben. Talán egészen közel a lakóhelyükhöz várja Önöket egy nagyszerű domb, amely tökéletesen hozza a kiváló síelés élményét.

A Szepesség nem alszik téli álmot.

A Szlovák Paradicsom és a Szepesség déli részének határán, 533 méteres tszf. magasságban fekszik a Nálepkovo-Krečno (Merény) síközpont. Két lesiklópályája van, egy 200 és egy 450 méter hosszú, hóágyúzott, főként kezdőknek és gyerekeknek való.  Egy külön gyermek-felvonó is található közvetlenül a centrumban, és Krečnóban akár éjszaka is lehet hódolni a síelés örömeinek.

Sledujte webkameru z Krečna

A Relax Center Plejsy síközpont a Korompai-hegyek északi lejtőin található (1.025 m tszf.), 2 km-re Korompa városától és 70 km-re a Magas Tátrától. 5 sífelvonó gondoskodik itt  a jó minőségű, kényelmes és elsősorban biztonságos síelésről. Az idelátogatók egy 4,5 km hosszú pályán síelhetnek, különféle nehézségi szinteken, van számos étterem, síszerviz, sísuli, hódeszka-suli, sí-és hódeszka kölcsönző, gyereksarok és akár gyerekmegőrzés is igénybe vehető.   

A Mraznica sí-és üdülőközpont Igló városához közel, Szepespatak falujában található. A síközpont kialakításakor ügyeltek arra, hogy a kicsik, nagyok, a tapasztaltak és a kezdők is egyaránt találjanak megfelelő pályát.

3 sífelvonó áll itt rendelkezésre, ezek közül egy gyermek, hossza 100 m. A hóágyúzott pályák hossza összesen 3 km, a leghosszabb pálya 1.650 m. A központban sísuli is igénybe vehető, van éjszakai síelés, büfék és egy fedett korcsolyapálya is. Mraznica ideális helyszíne a sporttal egybekötött családi kirándulásoknak.

A „világ végén”, a Szepesség kellős közepén található a Poráč-Bodok síközpont, 18 km-re Iglótól. Kiváló lehetőségek várnak itt a kezdők és az igényesek számára is. A pályákat hóágyúzzák ls rendszeresen karbantartják. 3 pálya várja az idelátogatókat, teljes hosszuk 1,23 km. A gyermekek számára is akad bőven foglalkozás, hiszen a sísuli és egy könnyű pálya kiváló feltételeket biztosít egy mini-síeléshez. A közeli Poráč Parknak köszönhetően pedig senki se marad éhen, se szomjan.

L, mint Lőcse, S mint síelés

Lőcse nem csak az emlékhelyekről ismert, hanem a sportok miatt is! A Lőcsei-völgy síközpont az igényes és kezdő síelők számára egyaránt jó választás. 4 pálya található itt (gyermek 270m, verseny 850 m, családi 1.050m és kombi 1.130m), ezeket rendszeresen karbantartják és hóágyúzzák. A téli szezonban 4 sífelvonó működik. A síelőket ezenkívül parkolók, sísuli és síovi, síkölcsönző és az esti órákban éjszakai síelés is várja. A lejtők tövében egész nap üzemel az étterem és a rönkbár.    

lyžovačka v Košickom kraji

Lyžovať sa môžete aj na Zemplíne

A sífelvonó Opálhegy községben található, mintegy 10 km-re a járási székhelytől, Varannótól. Ha a hó adott, ideálisak a feltételek egy síkiránduláshoz. A négy pálya, hosszuk összesen 1.850 km, és a 100 métert is meghaladó szintkülönbség minden bizonnyal kiadó sportolási lehetőség. A lejtő a központ alsó felében már inkább enyhébb, kezdőknek és gyerekeknek is megfelelő. A fenti rész meredek, ezért  csak a tapasztalt síelőknek ajánljuk.   

A felvonóknál van még sífelszerelés-kölcsönző és büfé, ahol felfrissülhetünk. Összesen 52 km hosszúságban jól karbantartott sífutó-pályák is várják a látogatókat.


Ha szeretne további ajánlatokat is a Kassai régióban, olvassa el a Szepességben és Zemplénben található lesiklópályákról szóló cikkünket is.