fbpx
Košický kraj – (k)raj pre fanúšikov zimnej turistiky

Náš kraj má čo ponúknuť aj tým z nás, ktorí ho chcú spoznávať len cez svoje túlavé zimné topánky. Aj napriek tomu, že nevýhodou pre turistov sú kratšie dni, môžeme absolvovať viaceré zaujímavé túry. Na Spiši sú veľmi obľúbenými prechádzkami v tomto ročnom období pravidelné zimné prechody všetkými roklinami Slovenského raja vrátane Prielomu Hornádu. Tí, čo sa chcú prejsť po najatraktívnejších miestach Gotickej cesty môžu ísť napr. zo Spišského podhradia na Spišský hrad. Hoci je ten v zimných mesiacoch zatvorený, namiesto prehliadky môžu turisti obdivovať len výhľady na všetky svetové strany alebo ísť ďalej po žltej značke do štátnej prírodnej rezervácie Dreveník.

Ak vám tamojší travertín a vôbec prvé zdokumentované archeologické nálezisko starých Slovanov nebude stačiť, môžu pokračovať až do blízkej Žehry, kde sa nachádza kostol Ducha Svätého zaradený na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Zo Spišského podhradia sa dá ísť aj na západ do prírodnej rezervácie Sivá Brada, kam sa dá dostať cez „slovenský Vatikán“, ktorým je ďalšia pamiatka zo zoznamu UNESCO – známa Spišská Kapitula. Po ceste k minerálnemu prameňu je aj známa reštaurácia, kde sa dá občerstviť viacerými špecialitami patriacimi k Spišu.

Na južnom Zemplíne je ešte stále dosť opomínanou trasa k najnižšiemu bodu na Slovensku v nadmorskej výške 94,3 metra. Ten sa nachádza v katastri obce Klin nad Bodrogom necelé dva kilometre od ich Obecného úradu, od ktorého tam ide asfaltová a neskôr poľná cesta. Aj keď tam turistickú značku nenájdete, pri odbočkách treba ísť vždy smerom k rieke, pri ktorej sa nachádza aj kamenný obelisk s nadmorskou výškou. Zimná túra sa dá potom predĺžiť putovaním po trase cyklocesty zo Stredy nad Bodrogom do Viničiek aj s návštevou niektorej z tamojších vínnych pivníc alebo až do Borše. Na okraji obce sa nachádza kaštieľ rodu Rákocziovcov, kde sa narodil aj ich najznámejší člen – František II.

Ak chcete mať dobrý pocit z toho, že ste pred návštevou nejakej tokajskej pivničky urobili niečo prospešné aj pre váš pohybový aparát, odporúčame vyskúšať červenú turistickú značku od autobusovej zastávky neďaleko Autocampingu Mária pri Veľatoch s pokračovaním k bývalým kúpeľom, kde sa napojíme na pomerne „čerstvo vyznačenú“ žltú značku okolo najvyššieho kopca celého slovenského Tokaja – 470 metrov vysokej Rozhľadne.

Odtiaľ zídeme po značke priamo do Veľkej Tŕne alebo skratkou do Malej Tŕne, kde do pár minút nájdeme vínnu pivnicu podľa svojho gusta. Niekedy stačí len zaklopať na dvere a budete veľmi prekvapení nielen kvalitou vínka, ale aj pohostením, ktorí vám miestni môžu pripraviť. Ak vám po kvalitnej „koštovke“ na Vínnej ceste ešte zostanú sily, necelé dva kilometre za Malou Tŕňou smerom po ceste na Černochov stojí od mája roku 2015 dvanásť metrov vysoká turistická rozhľadňa v nevšednom tvare vínneho suda. Pri dobrej viditeľnosti sa dá vidieť nielen časť slovenskej Tokajskej oblasti, ale aj maďarské Zemplínske vrchy vrátane technicky zasnežovanej zjazdovky a adrenalínového parku pod vrchom Magas Hegyi pri Sátoraljaújhely.

Na Gemeri sa dá aj v zime spojiť turistické vyžitie s návštevou historického objektu kaštieľa Betliar. Po návšteve expozície rodiny Andrássyovcov sa po zhruba 2,5-hodinom náročnom výstupe ocitneme na hrebeni Volovských vrchov v sedle Volovec. Odtiaľ sa dá ísť na vyhliadkový vrchol Skalisko alebo do blízkej chaty a vrátiť sa späť alebo pokračovať po zelenej značke do Rožňavy. Na rozhraní Gemera a Abova nemôžeme vynechať ani „klasickú“ túru v Zádielskej rokline. Tú si môžeme na spiatočnej ceste okoreniť aj výhľadom zvrchu na tiesňavu, keď sa po modrej značke a trase náučného chodníka vyjdeme až na Turniansky hrad. Želáme veľa turistických zážitkov.