fbpx
Podhoroďské slávnosti prilákali stovky divákov

Stovky divákov prilákali v nedeľu 28. augusta Podhoroďské slávnosti, ktoré sa radia k najstarším folklórnym festivalom v Košickom kraji. Podujatie patrí k významným akciám v regióne a obec Podhoroď aj tohto roku pripravila pestrý program. Účastníci dopoludnia sledovali pod ruinami Tibavského strážneho hrádku súboje historických rytierov, do ktorých sa ochotne zapojili aj deti. V priebehu dňa ochutnávali miestne gastronomické špeciality, napríklad jelení guláš, či Podhoroďský gugeľ – plnený zemiak pečený v pahrebe, ale aj pirohy, či iné mäsité jedlá.

Bolo to viacžánrové podujatie v geograficky zaujímavom prostredí na slovensko-ukrajinskej hranici, kde dochádza k stretu ukrajinskej a rusínskej kultúry so slovenskou. Na slávnostiach účinkujúci prezentovali slovenský a rusínsky folklór. Tradične sa slávností zúčastnili aj hostia z Ukrajiny.

Podujatie začalo spoločným výstupom k zrúcaninám miestneho strážneho hrádku, ktorý patril k tibavskému panstvu, aj preto sa mu hovorí Tibavský hrádok. Prvé údaje o ňom sú z roku 1337 a slúžil spolu s ďalším hrádkom pri Choňkovciach ako strážny. V roku 1715 bol hrad zbúraný a dnes sú na Hradnom vrchu len zrúcaniny. Návštevníci pod hradom aj pri hrádku sledovali súboje hradnej stráže v podaní skupiny historického šermu a odovzdanie darov hradne pani. Hradná stráž vycvičila aj deti, ktoré sa potom tiež zapojili do bojov. Deti si tu dokonca mohli zajazdiť na koňoch v sprievode skúsených jazdcov.

Popoludní sa druhý programový blok uskutočnil v miestnom pekne upravenom amfiteátri. V úvode vystúpili žiaci miestnej školy. Vo folklórnom bloku Vitajte pud horodom vystúpili folklórne skupiny z Ukrajiny, mužská spevácka skupina Dukát zo Sniny, ženská spevácka skupina Bežovčan a ľudová rozprávačka Araňa. Divákov zaujal aj koncert Jadranky, ktorá sa v závere fotografovala s deťmi a pospisovala im cédečka. Medzitým sa šesť ženských družstiev pustilo do súťaže vo varení pirohov. Porota mala ťažkú úlohu, pretože súťažiace pripravili pirohy na sladko i na slano, plnené rôznymi plnkami od klasického lekváru, cez bryndzu až po hubové. Aj návštevníci mohli ochutnať výtvory súťažiacich. Porota nakoniec diplomami a drobnými spomienkovými predmetmi ocenila všetky súťažné družstvá.

V pásmach Ide vešur a Veselo pud horodom zneli rusínske piesne v podaní skupiny Ubľanka. Zaujal najmä program folklórneho súboru Chemlon, ktorý diváci odmeňovali častým potleskom a nakoniec si vyžiadali aj prídavok. Záver patril vystúpeniu mužskej speváckej skupiny Rusinija. Slávnosti potom pokračovali ľudovou zábavou.