fbpx
Kam na lyžovačku na Spiši a na Zemplíne

Nekonečné čakanie na všetko, dlhé rady, plné zjazdovky, ceny vyššie ako v Alpách. Žiaľ, aj takáto je realita a skúsenosti lyžiarov s veľkými a hojne navštevovanými lyžiarskymi strediskami na Slovensku.  Ak aj vy patríte k tým, ktorí vyhľadávajú lacnejšie a pohodovejšie alternatívy, máme pre vás tipy na lyžiarske strediská na Spiši a na Zemplíne. Možno len pár desiatok kilometrov od vášho bydliska sa totiž ukrýva parádny kopec, ktorý dokonalé naplní vaše predstavy o tom, ako vyzerá skvelá lyžovačka.

Spiš? Nespíš? Tak lyžuješ!

Na rozhraní Slovenského raja a Južného Spiša nájdete v nadmorskej výške 533 metrov lyžiarske stredisko Nálepkovo – Krečno. Dve zjazdovky s dĺžkou 200 a 450 metrov sú umelo zasnežované a vhodné najmä pre začínajúcich lyžiarov a deti. Samostatný detský vlek sa nachádza priamo v areáli a lyžovačku v Krečne si môžete užiť aj počas večerného lyžovania.

Sledujte webkameru z Krečna

Lyžiarsky areál Relax Center Plejsy sa rozprestiera na severných svahoch Krompašského vrchu (1.025 m n.m.), je vzdialený 2 km od mesta Krompachy a 70 km od Vysokých Tatier. Päť lyžiarskych vlekov vám zabezpečí kvalitnú, pohodlnú a v prvom rade bezpečnú lyžovačku. Návštevníci ski areálu majú k dispozícii 4,5 km zjazdoviek rôznych stupňov náročnosti, viacero reštaurácií, ski servis, lyžiarsku školu, snowboardovú školu, požičovňu lyží a snowboardov, detský kútik, ale aj  babysitting.

Lyžiarske a rekreačno-športové stredisko Mraznica sa nachádza v obci Hnilčík, neďaleko mesta Spišská Nová Ves. Stredisko je rozvrhnuté a pripravené tak, aby ulahodilo všetkým lyžiarom – malým aj veľkým, skúseným aj začiatočníkom. 

K dispozícií máte 3 lyžiarske vleky, z ktorých je 1 detský s dĺžkou 100 m. Dĺžka umelo zasnežovaných zjazdoviek má spolu 3 km a najdlhšia zjazdovka má dĺžku 1.650 m. V stredisku je možné využiť služby lyžiarskej škôlky, užiť si večerné lyžovanie, občerstviť sa priamo v stredisku a v krytej hale si môžete zakorčuľovať. Mraznica je ako stvorená na rodinné výlety spojené so športom.

Na “konci sveta”, priamo uprostred Spiša objavíte lyžiarske stredisko Poráč Brodok, vzdialené je 18 km od Spišskej Novej Vsi a ponúka skvelú lyžovačku pre začínajúcich aj náročných lyžiarov. Svahy sú umelo zasnežované a pravidelne upravované. Čakajú na vás 3 zjazdovky s celkovou dĺžkou 1.23 km. Možnosti pre detí je tu taktiež viacero. Detská lyžiarska škôlka a ľahký svah poskytnú aj tým najmenším výborné podmienky na mini lyžovačku. Hladní ani smädní vďaka blízkemu Poráč Parku určite nebudete.

L ako Levoča, L ako lyžovačka

Levoča nie je len o pamiatkach, ale aj o športe! Lyžiarske stredisko rezortuLevočská dolina je vhodné pre náročných aj menej zdatných lyžiarov. Tvoria ho 4 zjazdovky (detská 270 m, pretekárska 850 m, rodinná 1.050 m a kombinovaná 1.130 m), ktoré sú pravidelne upravované a zasnežované technickým snehom. Počas zimnej sezóny sú v prevádzke 4 lyžiarske vleky. Pre lyžiarov sú k dispozícií parkoviská, lyžiarska škola a škôlka, servis, požičovňa lyží a vo neskorších hodinách večerné lyžovanie. Pod svahom je počas celého dňa aj večera reštaurácia a zrubový bar.

lyžovačka v Košickom kraji

Lyžovať sa môžete aj na Zemplíne

Lyžiarsky vlek sa nachádza v obci Zámutov, asi 10 km od okresného mesta Vranov nad Topľou a v prípade kvalitnej snehovej nádielky je ideálnym miestom pre lyžiarske výlety. Štyri zjazdovky s celkovou dĺžkou 1.850 km a viac ako 100-metrové prevýšenie vám postačí, aby ste sa dosýta vylyžovali. Svah je v dolnej polovici rezortu mierny a vhodný pre začínajúcich lyžiarov a deti. Horná časť svahu je strmá a vhodná len pre skúsených lyžiarov.

Pri vleku nájdete požičovňu lyžiarskej výstroje a bufet, kde sa môžete občerstviť. Nechýbajú ani upravované trate pre bežky v celkovej dĺžke až 52 km.


Ak vás zaujímajú tipy na ďalšie lyžiarske strediská v Košickom kraji, určite nevynechajte náš článok o zjazdovkách pri Košiciach a v Slovenskom raji.