fbpx
Spoznajte Košický kraj v bielej stope

Bežecké lyžovanie je opäť v móde a nie náhodou patrí medzi najzdravšie športy vôbec. Prirodzený pohyb, počas ktorého si precvičíte celé telo, a pobyt na čerstvom vzduchu – to je kombinácia, ktorá ťahá do “bielej stopy” stále viac nadšencov zimného športovania. Vyrazte si na bežky a zamilujte si zasneženú verziu Košického kraja! 

Košický kraj ponúka množstvo lokalít určených na bežecké lyžovanie. Niektoré sú súčasťou lyžiarskych stredísk, a tak je o ne postarané, potom sú tu pravidelne upravované trate, iné zas ponúkajú bežkovanie “nadivoko”, pri ktorom si stopu vytvárate sami.

Výber je bohatý, čo sa týka dĺžky tratí, ale aj ich náročnosti.

Slovenský raj bežky

Vyberte si z našich tipov a vyrazte na bežky do Košického kraja.


Grajnár ponúka 6 tratí

Lesný športový areál Grajnár sa nachádza 18 kilometrov od mesta Spišská Nová Ves. V zime je vyhľadávaným miestom pre bežecké lyžovanie vďaka svojmu reliéfu a nadmorskej výške 1100 m n.m., zaručuje stálosť snehových podmienok. K dispozícii je šesť vyznačených tratí v dĺžke 3, 5, 6, 7,10 a 13 kilometrov s prevýšením 80 až 360 metrov s východiskovým aj cieľovým bodom v Sedle Grajnár.

Obnovený areál pri Dobšinskej ľadovej jaskyni

Areál bežeckého lyžovania pri Dobšinskej ľadovej jaskyni ponúkal už v minulosti fantastické podmienky pre milovníkov tohto športu. V roku 2017 areál pre bežkárov obnovili vďaka dotácii Košického samosprávneho kraja cez program Terra Incognita. Aktuálne tu nájdete pravidelne upravované trate s dĺžkou od 2,4 do 4,5 kilometra, ktoré sú usporiadané do okruhu.

Ski Telgárt nie je len o zjazdovkách

Lyžiarske stredisko Ski Telgárt ponúka okrem skvelej lyžovačky pre celú rodinu aj bežkársku trať dlhú jeden kilometer priamo pod svahom. Tí zdatnejší môžu zdolať 15 kilometrovú bežeckú trať cez hrebeňovku Tresníka. 


Ľadový expres sa vracia! Už vo februári sa za skvelým bežkovaním môžete vybrať aj mimoriadnym turistickým vlakom na trase Košice – Kysak – Margecany – Gelnica – Nálepkovo – Mlynky – Dedinky – Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa – Telgárt a späť.


Ski park Kojšovská hoľa

Nachádza sa približne 25 kilometrov východne od Košíc a kedysi patril lyžiarom z celého okolia. Dnes už lyžiarske stredisko síce nefunguje, no bežkársky raj je tam stále. V samotnom stredisku pravidelne upravujú viac ako 7 kilometrov bežkárskych trás. Celé pohorie však ponúka ďaleko viac možností vyžitia pre všetkých milovníkov pohybu na bežkách. Strojovo upravený okruh je aj pod Kojšovskou hoľou smerom na Biely kameň a na všetkých okruhoch v Kavečanoch.

Stará dobrá klasika pri Košiciach

V okolí Košíc máte počas zimy a pri kvalitných snehových podmienkach skvelé možnosti na bežecké lyžovanie. V letných mesiacoch dobre známa turistická trasa Kavečany – chata Hrešná sa v zime stane rajom pre bežkárov. K dispozícii sú štyri značené okruhy, dlhé 2 až 5 kilometrov. Upravené stopy nájdete aj z lyžiarskeho strediska Jahodná po starej židovskej ceste na chatu Lajoška, kde je po sedlo Pišivenky upravená trať.

Krečno je ako stvorené pre začiatočníkov

Skvelým miestom pre začínajúcich bežkárov je lokalita v okrese Gelnica – Nálepkovo. Tu situované lyžiarske stredisko Krečno ponúka približne 2 kilometre udržiavaných trás pre milovníkov bežeckého lyžovania.

Ďalšie upravované trate

V obci Mlynky časti Biele Vody je pre bežkárov vytvorená sústava vyznačených a pravidelne strojovo upravovaných lyžiarskych bežeckých tratí. Najdlhšou trasou je 10 kilometrový okruh okolo Kráľovej hory.

Ski resort Plejsy v meste Krompachy patria medzi veľmi vyhľadávané strediská, kde je návštevníkom v zime k dispozícií až 11 kilometrov udržiavaných tratí.

Resort Levočská dolina vám ponúka bežkárske trate Kúty s dĺžkou do 10 kilometrov. V stredisku vás zdarma vyvezú k vrcholovej stanici, odkiaľ je možný nástup na upravované bežkárske trate.

Vytvorte si vlastnú cestu

Patríte medzi tých, ktorí chcú byť sami sebe pánmi a stopu si tvoriť sami? Práve pre vás sú potom určené lokality neudržiavaných bežkárskych tratí. Vlastné trate si viete urobiť kdekoľvek, no miesta ako Brodok, Poráč Park a Skaly pod Pariakovou sú na to priam stvorené. 


Nemáte vlastný výstroj na bežky? Žiadny problém. V Košickom kraji nájdete viacero požičovní so širokou ponukou a servisom.